Bliv klogere på folketingsvalget

Hvis du er født og opvokset i Danmark, har du formentlig allerede stiftet bekendtskab med folketingsvalget nogle gange. Ifølge Grundloven skal dette valg udskrives senest hvert fjerde år. Når folketingsvalget bliver udskrevet, går det sjældent nogens næse forbi. Hele bybilledet bliver ofte klistret til i valgplakater. Hvis du tænder for fjernsynet, bliver du mødt af den ene tv-debat efter den anden. Tænder du i stedet for radioen, vil du også blive mødt af flere politiske udsendelser. Ligesådan bliver der også udgivet flere podcasts, som går i dybden med politik og de forskellige folketingskandidater.

Men hvorfor er folketingsvalget så vigtigt? Det kan du læse meget mere om i det følgende.

Den lovgivende magt

I Danmark er magten tredelt. Det er den for at bevare demokratiet. Derfor findes der følgende magter:

  • En dømmende
  • En lovgivende
  • En udøvende

Folketinget og regeringen udgør i samarbejde den lovgivende magt. Det vil altså sige, at det er dem, der har magten til at lovgive. Det er dog dig som vælger, der bestemmer, hvem der skal sidde i Folketinget. Sagt med andre ord får du lov til at stemme en repræsentant ind. Derfor kaldes demokratiformen i Danmark også for repræsentativt demokrati.

Du skal stemme til folketingsvalget, hvis dine værdier skal være repræsenteret i lovgivningen

Hvis du gerne vil have dine synspunkter og værdier repræsenteret i den danske lovgivning, skal du derfor stemme til folketingsvalget. Her skal du sætte dit kryds ved den folketingskandidat, som du mener, kan repræsentere dig bedst muligt.

Derfor er det faktisk også en længere proces at sætte sit kryds det rette sted. Det kræver, at du er bevidst om dine egne kerneværdier. Og så kræver det, at du kender nok til de forskellige kandidater, så du kan stemme på den rette.

Du er formentlig ikke fuldt ud enig med nogen folketingskandidat

Nogle mennesker undgår at stemme til folketingsvalget, fordi de ikke er fuldt ud enig med nogen folketingskandidat. Men det er faktisk at sætte barren meget højt.

I Danmark er det politiske system efterhånden blevet så stort, at det er tæt på umuligt at være helt enig med nogen politiker.

Derfor bør du i stedet finde en politiker, der deler dine kerneværdier. Det kan for eksempel være, at det vigtigste for dig er en større retsikkerhed i Danmark. I så fald bør du stemme på en politiker, der har dette som kernesag.