Rugbrød to be or not to be?

Nogle elsker det, nogle hader det og nogle elsker at hade det. Rugbrød deler så at sige vandene. Hvad med dig? Er du til rugbrød eller er du også én, der meget hellere vil have hvidt franskbrød eller måske toastbrød helt uden skorpe? Er du typen, der synes, at det er noget pjat, at man fylder en masse kerner i sit brød? Et brød skal være uden kerner! Eller er du typen, der sukker og længes, hvis du ikke får dit daglige rugbrød?

Et mørkt brød, der ikke bare er farvet med kulør, som man oftest ser det i syden, men et brød der er mørkt af de helt rigtige årsager. Et brød med malt eller sirup proppet med lækre kerner. Alle de der kerner, der kan sætte sig fast i tænderne eller sågar knække tænderne, men som er med til at give den helt rigtige struktur i et rugbrød.

Rugbrød er ret unikt for os i Danmark og der er nok ikke mange andre end danskere, der forstår den længsel man kan opleve over et brød. Et rugbrød er for danskere så meget andet end bare et brød. Det er minder, det er kultur og det er for nogle ensbetydende med at være dansk.

Så et rugbrød er ikke bare et rugbrød. At være den, der sætter tænderne i et lækkert nybagt rugbrød, kan bringe én tilbage til sødmefulde stunder i farmors have, hvor man fik lækre rugbrødsmadder med syltetøj. Naturligvis begge dele hjemmelavede!

Eller hvad med at mindes dengang man første gang smagte et stykke højtbelagt smørrebrød? Måske tænkte man dengang ikke over rugbrødet, men hæftede sig mere ved alt det lækre pålæg, men tænker man tilbage, så vil man mindes rugbrødet om den stund man havde.

Så når man sidder et sted ude i verden og er langt væk fra Danmark, så kan rugbrød være noget af det, man savner allermest. Både smagen og minderne kan gøre, at man længes noget så inderligt. Ude i verden kan det være hulens svært at opdrive noget der minder om rugbrød.

Oftest er det tætteste, man kommer på et rugbrød, et stykke toastbrød der er tilsat kulør for at ligne noget, der er mere sundt. Men smagen, åh smagen kan jo næppe sammenlignes. Og det går begge veje.

Er rugbrød det bedste du ved, så kan du ikke spises af med et stykke mørkt toastbrød, men er du i stedet den, der langt hellere vil have et stykke brød uden kerner, så er et stykke mørkt toastbrød et godt alternativ.